Cykling

Cykel GustavDen natursköna cyklingen runt Vålådalens fjällstation är mycket populär, här finns 75 km leder anpassade för cykel. Turer som Blanktjärnsrundan och Bäverkroken är klassiker för den som tycker om cykling i fjällen. Vi kan erbjuda allt från breda spår till teknisk cykling på mindre leder. Vi är Officiellt Vasaloppscenter för cykling, liksom för längdskidor och löpning.

Du cyklar i de flesta fall på vandringsleder som är anpassade även för cykling. Vi ber dig som cyklist att visa hänsyn till vandrare och till de regler som gäller i Vålådalens naturreservat. Läs Länsstyrelsens Ledvett.

XC-cyklar finns att hyra på Fjällstationen. Boka helst i förväg!
Hyra cykel

Blanktjärnsrundan (film av Simon Sjörén) 

 

 

 

 

Guidade turer och cykelskola
Vi erbjuder guidade turer. För dig som vill utvecklas som cyklist har vi cykelskola. Läs mer

Uthyrning
Uthyrning av XC-cyklar, samt dam-, herr- och barncyklar för vägcykling. Hyra cykel

Återlämning: Cykeln ska återlämnas tvättad. Tvätt finns på parkeringen vid fjällstationen.

Cykelvård
Cykeltvätt finns på fjällstationen, liksom mekrum (Vallaboden i Tipshuset, där det finns ställ men inga verktyg).

Cykelförvaring finns i Tipshusets Vallabod/Mekrum

Mindre reparationer kan vi hjälpa till med, kontakta receptionen. Vid större reparationer kan vi skicka iväg cykeln på reparation.

Cykeltransfer
Vålådalens Fjällstation erbjuder transfer från Undersåkers järnvägsstation, bokas i receptionen. Kom ihåg att säga till att du har cykel med dig!

Bokningar
Hyrcykel, guide och transfer bokas i receptionen på Vålådalens Fjällstation, tel 0647-353 00.

Tips på turer
Blanktjärnsrundan – (12 km) En omväxlande tur i Vålådalens naturreservat med rolig och utmanande cykling. Vi möter myrar, stor granskog och luftig fjällbjörk, liksom branta rullstensåsar. Väl ute vid Blanktjärnarna väntar klart turkost vatten och fina vyer. Vägen tillbaka är en slingrig, bitvis stenig stig med några roliga utförslöpor.

Issjödalen och Pyramiderna – (ca 21 km t/r fr Vallbo, ca 34 km t/r fr Vålådalen) Ge dig ut på en tur som slingrar sig genom björkskog fram till Issjödalen, en av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart. Vägen hit innebär långa spångade partier över stora myrar med fin utsikt, och utmanande partier med mycket sten och teknisk cykling. Efter 7 km passerar du Grönvallens sameviste där kåtor och byggnader finns kvar, liksom ett vindskydd. Väl framme i Issjödalen och uppe på platån bjuds fin stigcykling. Pyramidernas toppar är perfekt formade av inlandsisen och ger associationer till Egypten. OBS: Själva Pyramiderna är förbjudna att beträda på grund av markslitaget.

Bäverkroken – (11 km fr Vallbo, ca 25 km fr Vålådalen) Bäverkroken är fin cykling på singeltrack i skogen, blandat med fin grusväg att flyga fram på. Du cyklar i fina skogsmiljöer och passerar den gamla boplatsen som gett namn åt turen, liksom Post-Olles torg.

Vålådalen – Vallbo – (7 km enkel väg). Från Vallbo kan du fortsätta ut på Bäverkroken eller till Issjödalen-Pyramiderna.

Kläppen på Ottfjället – (7 km t/r) Ovanför trädgränsen med utsikt över en stor del av Jämtlandsfjällen, ligger den lilla toppen Kläppen. Följ Intervallspåret upp på fjället. Stigning ca 350 meter. Var uppmärksam vid passering av rullskidbanan – åkarna kommer i hög hastighet!

För den som önskar mer lättcyklade leder, kan vi rekommendera våra längdspår (7,5 km och Milspåret Lahti) som är fina cykelstigar på sommaren. Vägen ner till Nulltjärn, till Östra Vålådalen och Vallbo cyklar du enkelt med en vanlig cykel.

VL_Niva_2_Grund_2rad_svart