Familjeveckor på fjället

15-30 juli

Med fjället som lekplats väntar en mängd skojiga aktiviteter för barn och föräldrar. Följ med våra guider eller upptäck allt kul som fjällvärlden erbjuder på egen hand!

I Vålådalen väntar cykelturer, en spännande utenatt vid Nulltjärn, familjeyoga, kajakpaddling och utflykter med kunniga Naturum Vålådalen.

Det blir lekfulla upptäckningsfärder vid Vålån och myrfotboll – det roligaste som går att hitta på i en mosse!

Framåt kvällen tänder vi lägerelden, grillar pinnbröd och marshmallows medan vi berättar historier för varandra.

Boka på Vålådalens Fjällstation, tel 0647-353 00 eller info@valadalen.se

Ett urval av aktiviter

Cykling
Vålådalen är berömt för sin fina cykling i terräng. Vi har allt från lättrampade elljusspår till svåra leder på fjället. Det finns cyklar att hyra om man vill transportera sig längs bilvägen eller i terrängen.

Guidad cykling
Under veckorna anordnas guidade cykelturer. Perfekt för familjen och den som vill ha tips och trix längst vägen.

Cykelbana
En cykelbana kommer att byggas upp under sommaren. 

Kvällsaktivitet vid lägerelden
När kvällen närmar sig samlas vi kring elden för att grilla. Självklart är det pinnbröd, dryck och marshmallows på menyn. Väl där delar vi med oss av berättelser och erfarenheter.

Utenatt vid Nulltjärn
För dig som vill testa en natt ute i det fria erbjuder Rent A Plagg en trevlig aktivitet. Vare sig det är första gången eller om du är van tältare så finns det alltid något att lära. Vår kunnige instruktör leder oss igenom kvällen och natten. Har du egen utrustning så ta gärna med, annars finns det att hyra.

Vandring själv eller med guide
Vålådalen är en perfekt utgångspunkt för fjällvandrare. Härifrån finns möjlighet till korta turer på några timmar eller till långturer ut i fjällvärlden med övernattning i stugor. Fjällstationen ligger vid foten av Ottfjället med sin topp på 1 265 meter över havet, ett fint mål för utflykten. Det går att boka en egen guide på fjällstationen eller följa med på en av de schemalagda turerna.

Blanktjärn
Blanktjärn med sitt smaragdgröna vatten förtjänar en egen rubrik. Den slående vackra tjärnen nås på den 12 km långa Blanktjärnsrundan som slingrar sig över myrar och genom fjällskog. En fin runda att gå, springa och cykla. Cyklingen är teknisk och rekommenderas inte för nybörjare. XC-cyklar finns att hyra på anläggningen. Förboka gärna så är du säker på att du har tillgång till en cykel.

Idrott och rörelse
Vålådalens Fjällstation har ända sedan 1940-talet varit en populär plats att träna för både vinter- och sommaridrottare. Svenska längdlandslaget tränar här regelbundet, och det finns många sätt att aktivera sig på.  Tennisplaner, basketplan, löparbana, rullskidbana, idrottshall och gym finns att tillgå för boende på fjällstationen. Vill man spela så lånar man bollar men hyr racket.

Orientering med Naturpasset
Orientering är ett fint sätt att upptäcka fjället och lära sig att navigera. Under sommaren finns orienteringskontroller ute i terrängen som en del av Svenska Orienteringsförbundets projekt ”Naturpasset”. Du väljer själv vilka kontroller du vill ta och tillsammans med kartan du köper så får du ett stämpelkort som man stämplar vid varje kontroll. Naturpasset köpes i receptionen där det även finns kompasser att köpa.

Naturum
Ta ett besök på Naturum Vålådalen innan ni ger er ut i området. Där får ni inspiration och kunskap som gör turen i naturen ännu mer intressant.

Berättarkvällar på Naturum
På torsdagskvällarna kommer en gästberättare eller någon i Naturums kunniga personal för att berätta historier om området vi rör oss i.

Utflykter med Naturum
Tillsammans med Naturum erbjuder vi utflykter med guide till spännande platser i området.

Yoga
Ta med hela familjen på yoga som passar för alla åldrar och nivåer! Börja och/eller avsluta dagen med andning, stretch och kroppskännedom. Yogan är lite mer lekfull och anpassad både för stora och små. Vår yogainstruktör Mia erbjuder även massage, bokas i receptionen.

Bada
Varma dagar är det Nulltjärns sandstrand som gäller för bad och lek. Eller så tar ni bilen till Fångåmon och går ut till Ridvadet i Ottsjön. Vill man bada i ett vattenfall, så finns det i en fjällbäck en bit upp på Ottfjället. Be personalen i receptionen om en vägbeskrivning.

Fiske
Runt om i Vålådalen finns fina fiskevatten. Lös ett fiskekort i receptionen och bege er ut och prova lyckan. Anläggningen har även en del fiskeutrustning som ni kan hyra.

Lunchryggsäck
Är det en utflykt som står på dagens agenda? Ni kan köpa en färdigpackad ”lunchryggsäck” packad med lunchmat och hittar er egen plats att äta den på. När ni kommer tillbaka till anläggningen lämnar ni sedan tillbaka ryggsäcken.

Tipspromenad
Utmana familjen på vår tipspromenad. Ett fint pris väntar på vinnaren.

Bastu & badtunnor
För boende på fjällstation finns bastu och badtunnor i den omtyckta bastukåtan. Där finns även relax, duschar och omklädningsrum.

Prova på kajakpaddling
Se fjällvärlden från vattnet! Tillsammans med Fjällkajakcenter anordnar vi prova på turer i kajak med Ottsjön som utgångspunkt. Sjön är paddlingsvänlig med sitt klara vatten och skyddade vikar med lugnt vatten. Är man mer äventyrlig, så går det även paddla uppströms en bit i Vålån.

Besök på hundspannskennel
I Ottsjö ligger en stor hundspannskennel med 80 draghundar. Vi gör ett besök och får se hur de tar hand om hundarna, och vi får mata och klappa dem. Vi rundar av med en fika.