Kryssen leder dig ut på tur

Vålådalen är den perfekta utgångspunkten för turskidåkning – över dagen eller på flerdagarsturer, längs leder eller  efter eget huvud.P1050422 Om det råder hårt väder på kalfjället, skyddar skogsterrängen i dalgången. Om du snabbt vill upp på kalfjället, tar du skidliften och på tio minuter har du milsvid utsikt från Ottjällets sydsluttning.

I våra välpreparerade längdspår kan du åka med längd- eller turskidor. Obeservera att hundar och pulka endast får framföras på Holmenkollenspåret (17,5 km), på Intervallspåret (Lappvägen) och på skoterlederna. Mer information om skidspåren finns här: Längdskidåkning.

Broschyren Fjällupplevelser på skidor i Södra Årefjällen
ger dig inspiration på turer:

Skärmavbild 2016-02-18 kl. 09.19.24

 

DAGSTURER 1-10 km

Nipan (4 km t/r)
Vid rastplatsen Nipan har du vidunderlig utsikt. Den ligger högt ovanför Vålån och vetter mot Ottfjället, Rekdalen och Kyrksten. Utgå från ledcentralen mot Lunndörrstugan och ta till höger efter hängbron. Efter ca 1 km når du vindskyddet där du kan sätta dig och bara känna lugnet, eller varför inte plocka fram termosen!

Västra Storbäcken (3 km t/r)
När Vålådalens första turist, Minister Thomas, kom till Vålådalen lät han uppföra jaktstugor på Ottfjället. En av dessa stugor byggdes senare om till detta vindskydd som fortfarande står kvar på platsen. Åk Elljusspåret baklänges ca 500m och ta sedan vänster upp på Intervallspåret (Lappvägen). Vindskyddet finner du till höger ca 1 km upp längs vägen.

Kläppen på Ottfjället (7 km t/r)
Vid slutet av Ottfjällsvägen, ovanför trädgränsen, ligger Kläppen. En liten topp med utsikt över en stor del av Jämtlandsfjällen. Välj själv om du sparar tid och kraft genom att ta liften i början. Annars åker du Elljusspåret baklänges 500m. Ta sedan vänster på Intervallspåret (Lappvägen) och följ den hela vägen upp. Kom ihåg att ta med kartan så vet du vad du ser! Den heter Z53 och finns att köpa i Fjällstationens butik.

Nulltjärn (8 km t/r)
Turen startar vid ledcentralen och följer leden mot Stensdalen. Följ sedan skyltningen mot Nulltjärn. En fin och enkel tur som går i björkskogen. Väl framme kan du grilla korv, pimpla eller, om snötäcket tillåter, åka skridskor. Du kan åka samma led tillbaka eller vika av 100 m genom skogen och ta milspåret hem. Kom ihåg att ta med karta, den heter Z53 och finns att köpa i Fjällstationens butik.

DAGSTURER 10-20 km

Ottfjällets toppar (12-15 km t/r)
Från Vålådalen går det utmärkt att bestiga någon av Ottfjällets toppar. Du väljer själv hur du börjar turen. Antingen åker du liften upp och följer sedan de markerade lederna. Eller så åker du Elljusspåret baklänges ca 500 m och tar vänster upp på Intervallspåret (Lappvägen). Det går leder till både Östra och Västra Ottfjällstopparna, men kom ihåg att ta med karta. Fjällkarta över området finns att köpa i Fjällstationens butik. Till Östra toppen är det ca 6 km och den är högst med sina 1 265 m.ö.h. Västra toppen är något lägre och dit är det ca 7 km. För denna tur rekommenderar vi skidor med stålkant. Ofta är sista biten till Östra toppen lite svåråkt, och ett tips är då att ta av skidorna och gå de sista hundra metrarna. Nedfärden går antingen längs Intervallspåret (Lappvägen) eller för den modige: i slalombacken!

Våffeltur till Östra Vålådalen/Vallbo (15-20 km t/r)
Ta Intervallspåret (Lappvägen) upp på Ottfjället och följ sedan skyltningen till Östra Vålådalen. Turen börjar i björkskogen men tar dig fort upp på kalfjället. Efter några kilometer bär det återigen ner i skogen och leden bjuder på långa utförslöpor där frihetskänslan är svårslagen! Väl nere i Östra Vålådalen kan du välja att ta en våffla på Vålågården, eller åka en kilometer till och äta i Vallbo. Det går att gena hem från Östra Vålådalen. Fråga personal på Vålågården så visar de dig. Fortsätter du till Vallbo är Lappkapellet ett bra utflyktsmål. Det är byggt av Jon Jonsson, som sedermera gjorde sig känd som ”Lappkungen”. Hemfärden går på skoterled i väl skyddad terräng.

Grönvallens sameviste (14 km t/r)
Grönvallen är ett välbevarat sameviste som ligger mitt i björkskogen mellan kalfjäll och civilisation. Kåtor och byggnader finns kvar och vindskydd finns för den som önskar fika i lä. Turen går i björkskog längs slingrande vinterleder och är ett utmärkt alternativ när vinden är för hård på kalfjället.

Issjödalen och Pyramiderna (22 km t/r)
En av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart bland annat genom källor, erosionsdalar och dödisgropar. De mest spektakulära brukar ändå anses vara Pyramiderna. Perfekt utformade av inlandsisens erosionsrester och isälvssediment kan dessa ge associationer till Egypten. Turen slingrar sig genom björkskog ända fram till Issjödalen. Välj om du går till Issjödalen först och Pyramiderna sedan eller tvärtom. Följ skyltning från ledcentralen.

Kyrkstenen (från Vålådalen 20 km t/r, från Nulltjärn 12 km  t/r)
Kyrkstenen är egentligen ett säreget och mytomspunnet klippblock som sticker ut ur Kyrkstensfjället. Legenden berättar om ett samepar som gick dit och mötte en Karolinerpräst för att denne skulle få döpa parets son. Men det var mer än barnet som fick namn. Stenen blev Kyrkstenen, fjället fick heta Kyrkstensfjället och barnet döptes till Fjällsten. Turen går i skyddad terräng och skogen glesnar inte förrän de sista 500 meterna. Vill man åka en längre tur startar man vid Vålådalens ledcentral och börjar med att följa markeringar mot Nulltjärn. För en kortare tur tar man bilen till Nulltjärn och åker därifrån. Karta över området finns att köpa i Fjällstationens butik.

FLERDAGARSTURER

Vålådalen är en mycket populär plats att starta sin fjälltur på. Här nedan följer några alternativ för dig som även vill avsluta din fjälltur här. Avstånden är angivna från Vålådalen till resp. stuga.

Stensdalsstugan (14 km) P1050243
Just nedanför Lillstensdalsfjällets karaktäristiska ”näsa” ligger en av Jämtlandsfjällens vackraste stugplatser. Stugorna ligger 750 m.ö.h. inbäddade i björkskog. Ån går precis utanför husen och den vedeldade bastun höjer mysfaktorn! Totalt finns här 32 bäddar. Leden till Stensdalen börjar vid ledcentralen och går mestadels i skog. Terrängen är lätt och sträckans jobbiga parti är mellan 10-12 km, innan leden återigen flackar ut. Från Stensdalen går leder till Vålåstugorna, Gåsen eller tillbaka till Vålådalen.

Vålåstugorna (20 km)P1050336
Vålåstugorna ligger på andra sidan Vålåvalen. Stugorna ligger på fjället och vyerna från middagsbordet är svårslagna. Stugplatsen ligger 900 m.ö.h. och har sammanlagt 44 bäddar. Leden till Vålåstugorna går att dela in i två delar. Den första milen går i björkskog och av dessa är de första 8 km relativt flacka. När leden når Skaftet börjar stigningen och under nästkommande två kilometer bär det uppför. Väl ovanför trädgränsen har du 10 km kvar och sträckans jobbigaste bit är avklarad. Leden delar sig. Från höger kommer leden från Stensdalen och viker man vänster har man då en mil i lättsam terräng fram till Vålåstugorna. Från Vålåstugan går leder vidare till Lunndörren, Helags och Gåsen.

Lunndörrsstugan (14 km)
Förutom att dalgången är intressant ur ett geologiskt perspektiv var det också en färdväg under vikingatiden. Idag bjuder Lunndörren sina besökare på en hisnande känsla av vad naturen skapat. Lunndörrsstugorna är vackert belägna vid Lunndörrens norra mynning. Tjärnen bredvid stugan fungerar som vattenhål och den vedeldade bastun är en fröjd för varje frusen fjällresenär! Här, på 802 m.ö.h. finns totalt 32 bäddar som väntar på dig. Från Lunndörren går lederna vidare till Vålåstugorna, Anarisstugan och Tossåsen, byn på andra sidan Lunndörren.

Anarisstugan (18 km från Vallbo)
En av Jämtlandsfjällens minsta stugplatser ter sig som en dröm för den som söker vildmarksupplevelser. Anaris är platsen för livsnjutare som inte räds ensamheten. Här finns förutom frisk luft och tystnad också ett av Jämtlands bästa fiskevatten.

VINTERPROMENADER

Om du inte vill åka skidor utan istället ta en promenad, finns flera alternativ.

Nulltjärn (6 km t/r)
Följ den plogade bilvägen från infarten till Fjällstationen. Det finns även sparkar att låna. Ta med skridskor för en tur på tjärnen om det är rätta förhållanden.

Vålån (1,5 km t/r)
Utgå från ledcentralen vid infarten till Fjällstationen. Från Vålån kan du fortsätta på skoterleder.

Ottfjället – vindskyddet vid Storbäcken (3 km t/r) eller fortsätt mot Kläppen (7 km t/r)
Följ vägen, eller skoterspåret parallellt med vägen, mot Undersåker. Vid Gunders mosse ta vänster in på Lappvägen. Vägen korsas av Elljusspåret där endast skidåkare får vistas. Fortsätt vägen upp på fjället, gå inte i det preparerade spåret och hunden håller du förstås kopplad. Du är snart uppe ovanför trädgränsen och belönas med en fantastiskt utsikt över de omgivande fjällmassiven.