Sommarens aktiviteter

I Vålådalen har du ett stort utbud av aktiviteter att välja bland. Både ledarledda aktiviteter och saker att göra på egen hand. Det arrangeras också temaveckor och sportevenemang, se Kalendern.

Med guide

Rappellering Skorrbergen
Upplev ett skönt sug i magen när du firar dig ner för en klippa. På Ottfjällets västra sluttningar finns vild och häftig natur där du med hjälp av kunniga instruktörer får med dig oförglömliga upplevelser hem. Med rep och sele förflyttas du ett rejält antal höjdmeter nedåt på ett säkert sätt. Äventyret innehåller en vandring på 1,5 km, god fika vid brasan och rappellering. Aktiviteten tar 5-6 timmar. Start 15/7 (innan dess är klippan avstängd på grund av fågelhäckning)
Information och bokning: ATI Mountain Experience, tel 0647-352 53, 070-215 21 46, www.mountainexperience.se

Kajakturer — paddling på vackra Ottsjön
Ett annat sätt att uppleva fjällen – du glider fram tyst och stilla på kristallklart vatten. Guidade kajakturer med olika teman från 2 timmar till flera dagar. Du kan också hyra kajak och sticka ut på egen hand.
Kajakcentret är öppet från maj till oktober.
Information och bokning: ATI Mountain Experience, tel 0647-352 53, 070-215 21 46, www.mountainexperience.se

Turridning
Upplev fjällvärlden från ryggen på en islandshäst. Turerna utgår från Vålådalens Fjällstation eller från Ottsjö, du kan välja allt från halvdagsturer till att vara ute en hel vecka.
Information och bokning: Åre Ridcenter, telefon 0647-340 12 eller 070-653 88 29, www.are-ridcenter.com

Forsränning
Fjällvärlden är full av spännande vattendrag som gjorda för äventyr. Några meter från Fjällstationen rinner Vålån på sin väg mot Ottsjön. Forsränning i Vålån räknas som avancerad och garanterar en god dos adrenalin. JoPe Fors och Fjäll erbjuder turer med forsränning i gummibåt, men också en mängd andra roliga aktiviteter i området.
Information och bokning: JoPe Fors & Fjäll, tel 0647-314 65 eller 070-665 95 43, www.jope.se

Klättring
JoPe Fors & Fjäll arrangerar även klättring i området. Populärast är Välaberget, strax hitom Undersåker. Här finns klättring både för dig som tidigare bara sett sten som något hårt och otympligt, som för dig som har klättring som passion.
Information och bokning: JoPe Fors & Fjäll, tel 0647-314 65 eller 070-665 95 43, www.jope.se

På egen hand

Sporthallen

Gym

Vålåklassikern
Genomför tre klassiska aktiviteter för att få Klassikerdiplomet, samt delta i en utlottning av priser.
Ottfjällets topp – följ leden upp till östertoppen, där det finns en stämpel.
Blanktjärnsrundan – följ den markerade leden till Östra Blanktjärn, stämpel finns på toppen av rullstensåsen.
Naturpasset – besök minst 15 av orienteringskontrollerna. Naturpassetpaket köps i receptionen.

Tipspromenad
Med start och mål vid entrén till Fjällstationen finns två tipspromenader: en kort och en lite längre i Vålådalens närområde. De är lättåtkomliga och bjuder på omväxlande terräng och fin natur, kombinerat med lite kluriga frågor. Vill du gå med barnvagn så fungerar den längre fint, då den är förlagd på våra elljusspår. Den andra går längs en blandning av små stigar och elljusspår, samtidigt som den är kort – vilket ofta är ett lagom äventyr för de lite yngre.

Geocaching
Skattjakt med GPS. I Vålådalen med omnejd finns ett antal gömmer utsatta av privata geocachare. Detsamma gäller hela Åre Kommun. Med hjälp av en GPS och information om gömmor på den för geocachare officiella hemsidan skapar du ditt eget äventyr utifrån dina egna förutsättningar.

Några av gömmorna ligger i renbetesland och i Vålådalens Naturreservat. Då gömmorna kan ligga utanför de ordinarie vandringsvägarna ber vi dig att vara aktsam och ta hänsyn. Renarna har kalvar och lätta att störa, så låt hänsynen till renen gå före gömman om den situationen skulle uppstå. Vålådalens Fjällstation har inget med gömmorna att göra, men vi svara gärna på frågor runt terräng och annat.

Klättervägg
I Sporthallen finns en liten klättervägg, en så kallad bouldervägg, där du klättrar utan säkring. Den låga höjden kombinerat med tjocka madrasser gör att de fall som blir slutar i ett stort flin, innan man ger sig i kast med väggen igen. Man klättrar lika mycket sidledes som höjdleds. Du skapar själv den svårighetsgrad du önskar beroende på vilka grepp du använder dig av. Klätterskor är alltid bra vid all typ av klättring, med det fungerar med vanliga sportskor också. Väljer du att klättra barfota så får du vara med på att det gör ont i tårna efter ett tag. Gratis för de som bor på Fjällstationen.

Idrottsplats
Vålådalens idrottsplats är ett unikum i sig självt. Byggd av Riksidrottförbundet och komplett med löparbanor med vattengrav och friidrottsfaciliteter. Dessutom den idrottsplats som befinner sig högst ovan havsytan i detta land.
Du hittar längdgrop, sex kulcirklar, cirkel för slägga och diskus, stavhoppsbana, spjut- och kastansats, höjdhoppsbana mm. Skicket är i dag ”ruff style” men funktionellt. Löparbanorna renoverades sommaren 2009 och är av typen stybb, väl anpassade för träning.

Kasta spjut
Vill du veta hur långt du kan kasta ett spjut? Eller ta reda på hur långt eliten egentligen kastar?
På idrottsplatsen finns en kastbana för spjut med utsatta längder. Det finns även spjut att låna.
Utmana dig själv eller kompisarna. Komplettera gärna med att stöta kula.
Hör med receptionen för att få tag på spjuten.

Stöta kula
Vid kulcirklarna finns två stycken kulor utlagda, de väger 4 respektive 5 kilo. Kulbanan har utmätta längder.
Här har du möjlighet att testa mot dig själv eller andra. Lägg tillbaka kulorna och kratta gruset när du är klar.

Tennis
Med två utomhusbanor och en inomhus är du garanterad att kunna spela tennis oavsett väder.
De två utomhusbanorna är betongbanor, vilket är detsamma som snabbt underlag. Inomhusbanan är sedvanligt sportgolv.
Utomhusbanorna är tillgängliga för anläggningens gäster. Inomhusbanan måste bokas.
Alla banor går att boka vid behov. Set med racketar och bollar finns att låna eller hyra i receptionen.

Basket
I sporthallen finns en fullstor basketplan eller flera små. Dessutom finns en utomhusplan. Planerna är tillgängliga för anläggningens gäster och går att boka efter behov. Boll ingår.

Boule, Varpa & Kubb
Det finns en bouleplan strax nedanför hotellets entré. Du kan även prova den gotländska nationalsporten varpa här.
Vill du spela kubb finns gott om gräsytor för denna aktivitet. Utrustning finns att låna eller hyra i receptionen.

Bastu och badtunna
Efter dagens aktiviteter är det skönt att koppla av med värme och vatten. Passa på att avnjuta vår bastuanläggning med timrat relaxrum i form av en kåta samt våra utomhusbadtunnor med utsikt mot fjällen. Bad och bastuanläggningen är tillgänglig för alla som bor på anläggningen. Öppen varje dag kl 15–21.
Daggäster betalar i receptionen. Bad och bastuanläggningen går att boka för egna arrangemang.

 

.