Längdåkning

Aktuellt

Spårstatus

Info om spåravgift, parkering, mm

Vålådalens Längdskidskola erbjuder skidlektioner med erfarna instruktörer.

Filmen om Sapporospåret

Gör som svenska landslaget – träna i Vålådalen! skiTeamSweden_X-country

Vålådalen är ett mecka för dig som tycker om längdåkning. Många elitskidåkare har, och har haft, Vålådalen som träningsbas. Namn som Oskar Svärd, Jenny Hansson och Mathias Fredriksson inger respekt. Flera skidklubbar och -team tränar här både på vintern och under barmarkssäsongen.

skidtavling Vår ambition är att erbjuda bästa tänkbara längdspår. Vi har mer än 50 km välpreparerade skidspår med varierande svårighetsgrad. Drygt 7,5 km av dessa är elljusspår. Dessutom är Teknikspåret på idrottsplatsen belyst.

Vi arbetar hårt för att tidigt på säsongen kunna erbjuda skidåkning och ofta har vi redan i oktober en slinga med konstsnö.

Som ett bevis på vår höga kvalitet är vi även Officiellt Vasaloppscenter.VL_Niva_2_Grund_2rad_svart

Spåravgift är obligatorisk, för boende på Vålådalens Fjällstation ingår både spårkort och tillgång till vallabod.

Översiktskarta skidspår: (klicka på bilderna för att göra dem större)

Elljusspåret »

2 km, 3 km, 4 km, 5 km eller 7,5 km. Ett flackt spår i härligt böljande terräng som även mindre vana skidåkare klarar. Spåret går i skyddad terräng och är ofta fint även blåsiga dagar. Belysning varje dag kl 06-11 och 15-22.

Lahtispåret, 10 km

Lahtispåret (milspåret) är Mathias Fredrikssons favoritspår. Motlutet i starten skulle kunna ta knäcken på den bäste om det inte vore för belöningen att sedan få glida utför sköna löpor genom den vackra fjällnära skogen. Korsande järvspår får ses som extra bonus.

Sapporospåren 6,5 km + 3,5 km

Sapporospåret: Vårt tuffaste spår, som elitskidåkarna gillar och kör med ett leende på läpparna. Genom fjällbjörkskogen, backe upp och backe ned svänger spåret hit och dit, den ena kurvan värre än den andra. Vågar du dig runt belönas du med fantastisk utsikt över fjällvärlden.

Lill Sapporo: Ett lätt spår som snirklar sig fram innanför Sapporospåret. Samma fantastiska miljö som på Sapporo, men med flack och avkopplande dragning. Passar alla oavsett nivå. Spåret nås med fördel via liften och avslutas med lång utförslöpa på Intervallspåret ner till Elljusspåret.

Lake Placidspåret, 3 km »

Vill du plocka höjdmeter väljer du Lake Placidspåret (tidigare Stickspåret), kanske som ett alternativ till Intervallspåret när du ska upp till Sapporospåret. Spåret går genom varierad terräng av granskog och tallmyrar. Höjdskillnaden är 120 meter på tre kilometer.

Intervallspåret, 3 km »
Spåret nås via Elljusspåret och går i en lång sluttning längs Ottfjällsvägen, perfekt för intervallträning. Spåret är även ett bra alternativ när man ska ner från fjället. Det ansluter till Sapporo- och Lake Placidspåren. Här når du även de både vindskdd som finns vid Otftjällsvägen, fina dagar rekommenderas det övre för en paus med fantastisk utsikt. Spåret används ofta och gärna av turåkare på väg till eller från Ottfjällets toppar.

Holmenkollenspåret, 17,5 km

Ett relativt flackt spår som i stort sett följer höjdkurvorna runt Vålåsen, genom gammelskog och över myrstråk. Har du ögonen öppna kan det mycket väl hända att du ser järv- eller lospår. Spåret passar både för den som vill träna inför Vasaloppet och den som vill ha en fin dagstur.

Lill-Kollen, 14 km
En lite kortare variant av Holmenkollenspåret. Spåret är detsamma fram till drygt halva Holmenkollen, Lill-Kollen viker vänster över en myr för att sedan åter ansluta till Holmenkollen.

Översiktskarta »

En översiktskarta över skidspåren i Vålådalen.

Åkriktning: Samtliga spår har motsols åkriktning
Klassiskt & Skate: Samtliga spår är dragna för både klassiskt och skate
Hundar: På vårt elljusspår gäller hundförbud
Pulkor: Om du drar fjällpulkor för barn eller packning åker du på den sida av spåren som är preparerade för skate. Chariotpulkor med skidor går att använda både i det klassiska spåret och på skatedelen