Turskidåkning

Vålådalen har en lång tradition som utgångspunkt för turåkning på skidor. Det finns flera dagsturer i området, både nedan och ovanför kalfjällsgränsen.

Non ultricies tempus nulla ipsum dictum sed porttitor quam sociis tincidunt.

Njut av fjället från skidorna

Vålådalen har en lång tradition som utgångspunkt för turåkning på skidor. Det finns flera dagsturer i området, både nedan och ovanför kalfjällsgränsen.

Terrängen i dalgången skyddar vid hård vind och inbjuder till fin åkning i naturskog. Många väljer även att starta och avsluta flerdagarsturer i Vålådalen, det finns ett antal STF-stugor i området som ligger på 15-20 km avstånd från varandra.

Vid turskidåkning styr väder- och snöförhållanden var det är bra att åka. I Sportboden kan du få dagsaktuella tips, besök oss gärna och fråga!

Markerade turleder i Vålådalen är en del av Södra Årefjällens ledsystem. Led 180-184 utgår från Vålådalen.

Guidade arrangemang

Vi tar gärna med dig på en guidad tur. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder här.

Grundkurs turskidåkning

2024 ger vi kursen vid två tillfällen, 9-11 februari och 8-10 mars. Kursen i mars är fullbokad.

Under ledning av erfarna guider får du lära dig skidteknik och fjällsäkerhet. Vi övar turplanering, navigering och går igenom vilken utrustning som är lämplig på vinterfjället. Efter avslutad kurs ska du ha tillräckliga kunskaper för att kunna ge dig ut på kortare eller längre turer på egen hand. Kursen startar på fredagen vid lunch och avslutas på söndag eftermiddag.

Denna kurs vänder sig till dig som vill lära dig att åka turskidor, få kunskap för att kunna göra egna turer i framtiden, samt gå med guide för ökad säkerhet och mervärde. Kursen hålls på svenska.

Förkunskapskrav: Du ska ha god kondition och klara av fysisk aktivitet under flera timmar per dag i flera dagar.

Behöver du hyra skidutrustning så kan du göra det hos vår sportavdelning, förboka genom att maila till sporten@valadalen.se. Du har 40% rabatt på hyran som deltagare i kursen. I kursavgiften ingår lån av vindsäck, spade samt förstahjälpenkit.

Kursupplägg:

Fredag
Efter en gemensam lunch går vi igenom utrustning och senare på eftermiddagen ger vi oss ut på turskidorna för att öva gå- och åkteknik. Kvällen avslutas med 3-rätters middag.

Lördag
Efter frukost går vi igenom turplanering och navigering och deltagarna får sedan lägga upp en plan för dagens tur. Vi åker ut på en heldagstur där vi övar på navigering och vägval, åkteknik samt fjällsäkerhet. Vi lunchar och fikar ute och avslutar dagen med 3-rätters middag.

Söndag
Sista dagen spenderas utomhus där vi fördjupar våra kunskaper och fokuserar på navigering och säkerhet. Vi är tillbaka vid fjällstationen ca kl 14 för gemensam avslutning och utvärdering.

Detaljerat program och utrustningslista skickas ut ca två veckor före kursstart.

I paketet ingår:

Del i 2-bäddsrum inkl sänglinne och slutstäd, helpension fredag lunch t o m söndag lunch (frukost, lunch/lunchpaket, 3-rättersmiddag), turer och teori med guide samt bastu/badtunna.

Njut av naturen

Lugn miljö och sagolik natur

Här är du omringad av orörda fjäll, djupa skogar och porlande vattendrag.