Vandring

Från Vålådalen utgår många klassiska fjällturer, så som de lite kortare Blanktjärnsrundan, Ottfjällsturen, Pyramiderna och Kyrksten.

Non ultricies tempus nulla ipsum dictum sed porttitor quam sociis tincidunt.

Vandring för alla

Vålådalen är även en perfekt utgångspunkt för flerdagarsturer till fjällstugor som Stensdalen, Vålåstugorna och Lunndörrsstugan.

I Vålådalens fjällvärld hittar något som passar alla, oavsett om du är en förstagångsvandrare eller en riktig fjällräv.

Glöm inte karta och kompass när du beger dig ut på vandring – det och mycket annat finns att köpa i vår butik.

Nya regler i Vålådalens naturreservat

De flesta av lederna i Vålådalsområdet går delvis inom Vålådalens naturreservat. Från och med i maj 2023 gäller nya regler och du som ska ut i reservatet behöver ha koll på reglerna!

Det finns områden där du bara får göra eld på de eldplatser som finns, och då med egen ved eller ibland ved som finns att bära med från ledstart. Du får fortfarande slå läger och övernatta i nästan hela reservatet, men det finns några områden där det är förbjudet av hänsyn till naturen. Cykling är tillåten längs särskilt markerade leder, delar av året.

Mer info hittar du på: Länsstyrelsen Jämtlands Län

Dagsturer 1-10 km

Nipan

Längd: 4 km (tur och retur)

Vid rastplatsen Nipan har du vidunderlig utsikt. Den ligger högt ovanför Vålån och vetter mot Ottfjället, Rekdalen och Kyrksten. Utgå från ledcentralen mot Lunndörrstugan och ta till höger efter hängbron. Efter ca 1 km når du vindskyddet där du kan sätta dig och bara känna lugnet, eller varför inte plocka fram kaffetermosen!

Västra Storbäcken

Längd: 3 km (tur och retur)

När Vålådalens första turist, Minister Thomas, kom till Vålådalen lät han uppföra jaktstugor på Ottfjället. En av dessa stugor byggdes senare om till detta vindskydd som fortfarande står kvar på platsen. Följ leden upp eller gå Elljusspåret baklänges ca 500 m och ta sedan vänster upp på Intervallspåret. Vindskyddet finner du till höger ca 1 km upp längs vägen.

Kläppen på Ottfjället

Längd: 7 km (tur och retur)

Vid slutet av Ottfjällsvägen, ovanför trädgränsen, ligger Kläppen. En liten topp med utsikt över en stor del av Jämtlandsfjällen. Följ leden från fjällstationen eller gå Elljusspåret baklänges 500 m, ta vänster på Intervallspåret (Ottfjällsvägen) och följ den hela vägen upp. Kom ihåg att ta med kartan så att du vet vad du ser! Kartan heter Z53 och finns att köpa i Fjällstationens butik.

Nulltjärn

Längd: 8 km (tur och retur)

Turen startar vid ledcentralen och följer leden mot Stensdalen. Följ sedan skyltningen mot Nulltjärn. En fin och enkel tur som går i björkskogen. Vid stranden finns vindskydd och grillplats. Du kan gå samma led tillbaka eller vika av 100 m genom skogen och följa milspåret hem.

Dagsturer 10-20 km

Blanktjärnsrundan

Längd: 12 km (rundtur)

En riktig klassiker. Du vandrar över de blomsterrika Matskålsängarna, över myrar och genom björk- och granskog. Du tar dig uppför de höga grusåsarna och möts av Blanktjärnarnas klart turkosa vatten.

Bortom trädtopparna ser du kalfjället breda ut sig. Längs vägen ligger rastplatsen Nipan med storslagen utsikt över Vålån. Du väljer om du vill vandra med- eller motsols, leden är enkel att följa åt båda håll och du kommer tillbaka till samma utgångspunkt vid Vålådalens ledcentral.

Ottfjällets toppar

Längd: 12-15 km (tur och retur)

Från Vålådalen går det utmärkt att bestiga någon av Ottfjällets toppar. Du väljer själv hur du börjar turen. Följ de markerade lederna från fjällstationen, eller gå Elljusspåret baklänges ca 500 m och ta vänster upp på Intervallspåret (Ottfjällsvägen).

Det går led till Östra Ottfjällstoppen, men kom ihåg att ta med karta. Fjällkarta över området finns att köpa i Fjällstationens butik. Till Östra toppen är det ca 6 km och den är högst med sina 1 265 m.ö.h. Västra toppen är något lägre och dit är det ca 7 km.

Östra Vålådalen och Vallbo

Längd: 15-20 km (tur och retur)

Ta markerad led eller Intervallspåret (Ottfjällsvägen) upp på Ottfjället och följ sedan skyltningen till Östra Vålådalen. Turen börjar i björkskogen men tar dig fort upp på kalfjället. Efter några kilometer bär det återigen ner i skogen.

Väl nere i Östra Vålådalen kan du pausa med en våffla på Vålågården. Härifrån kan du följa led 282 längs Vålån tillbaka till Vålådalens Fjällstation. Fråga personal på Vålågården så visar de dig. Fortsätter du till Vallbo är Lappkapellet ett bra utflyktsmål. Det är byggt av Jon Jonsson, som gjorde sig känd som ”Lappkungen”.

Grönvallens Privata Sameviste

Längd: 18 km (tur och retur)

Grönvallen är ett välbevarat, privat sameviste som ligger i skogen mellan kalfjäll och civilisation. Kåtor och byggnader finns kvar, och vindskydd finns för den som önskar fika i lä. Turen går i björkskog längs slingrande leder och är ett utmärkt alternativ när vinden är hård på kalfjället.

Issjödalen och 
Pyramiderna

Längd: 26 km (tur och retur)

En av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart bland annat genom källor, erosionsdalar och dödisgropar. Det mest spektakulära brukar ändå anses vara Pyramiderna.

Perfekt formade av inlandsisens erosionsrester och isälvssediment kan dessa ge associationer till Egypten. OBS: Själva Pyramiderna är förbjudna att beträdda så att de skyddas mot slitage. Turen slingrar sig genom björkskog ända fram till Issjödalen. Skyltning från ledcentralen i Vålådalen.

Kyrkstenen

Längd: Från Vålådalen 20 km tur och retur, från Nulltjärn 12 km tur och retur

Kyrkstenen är egentligen ett säreget och mytomspunnet klippblock som sticker ut ur Kyrkstensfjället. Legenden berättar om ett samepar som gick dit och mötte en Karolinerpräst för att denne skulle få döpa parets son. Men det var mer än barnet som fick namn. Stenen blev Kyrkstenen, fjället fick heta Kyrkstensfjället och barnet döptes till Fjällsten.

Turen går i skyddad terräng och skogen glesnar inte förrän de sista 500 meterna. Vill man gå en längre tur startar man vid Vålådalens ledcentral och börjar med att följa markeringar mot Nulltjärn. För en kortare tur tar man bilen till Nulltjärn och går därifrån. Karta över området finns att köpa i Fjällstationens butik.

Flerdagarsturer

Stensdalsstugan

Längd: 14 km

Just nedanför Lillstensdalsfjällets karaktäristiska näsa finns en av Jämtlandsfjällens vackraste stugplatser. Stugan ligger på 750 m ö h, inbäddad i björkskog. Ån går precis utanför husen och den vedeldade bastun höjer mysfaktorn.

Totalt finns här 50 bäddar. Leden till Stensdalen börjar vid ledcentralen i Vålådalen och går mestadels i skog. Terrängen är lätt och sträckans mer kuperade parti är mellan 10-12 km, innan leden återigen flackar ut. Från Stensdalen går leder till Vålåstugorna och Gåsen.

Vålåstugorna

Längd: 20 km

Ute på fjället på andra sidan Vålåvalen ligger Vålåstugorna, där vyerna från middagsbordet är svårslagna. Stugplatsen ligger 900 möh och har sammanlagt 50 bäddar.

Leden till Vålåstugorna går att dela in i två delar. Den första milen går i björkskog och är relativt flack, tills leden når Skaftet och det går uppför i två kilometer. Väl ovanför trädgränsen, har du 10 kilometers vandring i öppet fjällandskap kvar. Där leden delar sig går en avtagsled ner till Stensdalen och den vänstra fortsätter i lättsam terräng fram till Vålåstugorna. Härifrån går leder till Lunndörren och Helags.

Lunndörrsstugan

Längd: 14 km

Lunndörrsstugan är vackert belägen vid Lunndörrspassets norra mynning. Förutom att dalgången är intressant ur ett geologiskt perspektiv, så var det också en viktig färdväg under vikingatiden. Tjärnen bredvid stugan fungerar som vattenhål och den vedeldade bastun är en fröjd för varje frusen fjällresenär.

Här, på 802 möh, finns totalt 25 bäddar som väntar på dig. Från Lunndörren går leder till Vålåstugorna, Anarisstugan och Tossåsen, byn på andra sidan Lunndörren.

Anarisstugan 

Längd: 18 km från Vallbo

En av Jämtlandsfjällens minsta stugplatser ter sig som en dröm för den som söker vildmarks- upplevelser. Anaris är platsen för livsnjutare som inte räds ensamheten. Här finns förutom frisk luft och tystnad, också ett av Jämtlands bästa fiskevatten.

Njut av naturen

Lugn miljö och sagolik natur

Här är du omringad av orörda fjäll, djupa skogar och porlande vattendrag.