Hyr elbil från E-go hos oss

E-go hyrbil

Bildelningsföretaget E-go lanseras nu i Södra Årefjällen och Åre. Besökare och lokalboende kan boka, hyra och lämna elbilar på flera centrala knutpunkter på orterna.

Om E-go

E-go är ett nystartat bilpools-företag som har hundra procent elbilar i sin fordonsflotta. Företaget riktar in sig på bildelning på orter med mycket besöksnäring. Efter en lyckad lansering på Gotland i somras etableras nu E-go i Södra Årefjällen och Åre.

– Folk vill resa hållbart men samtidigt ha flexibilitet att röra sig på orten de besöker. Med tillgång till smart bildelning på plats kan turister resa mer klimatsmart utan att tumma på upplevelsen. Samtidigt bidrar det till att bygga upp en infrastruktur för bildelning som även lokalbefolkningen kan använda, säger Johan Granath, vd och grundare av E-go.

Lanseringen sker under höstlovsveckan i samarbete med Södra Årefjällen ekonomisk förening. E-gos elbilar kommer kunna hämtas och lämnas på flera olika centrala knutpunkter i Södra Årefjällen och Åre, vilket gör det möjligt för besökare att göra dagsutflykter och få ut mer av sin resa. Elbilarna kan hyras både per timme och över dagen. De går också att lämna bilen på en annan plats än där den hämtats upp.

– Många besökare i Åre vill göra dagsutflykter till Södra Årefjällen, inte minst sedan Vålådalen i mitten av oktober har öppnat sina försäsongsspår för längdskidor. Det är positivt att det öppnas fler möjligheter att röra sig mellan Åre och Södra Årefjällen för besökare som har kommit hit utan egen bil, säger Therese Sjölundh, vd på Åre Destination.

Södra Årefjällen ekonomisk förening arbetar sedan ett par år tillbaka med att minska bilberoendet för besökare och lokalboende på orten. Möjligheten att hyra bil genom E-go är en av flera tjänster som bidrar till att öka rörligheten för besökare som anländer utan bil, samtidigt som det kan vara ett alternativ för lokalboende som vill resa mer klimatsmart.

– Vi vill öka servicen för besökare och boende i Södra Årefjällen samtidigt som vi bill bidra med vår del i klimatomställningen. En viktig del för att minska besöksnäringens klimatpåverkan är att underlätta för besökare att anlända med tåg och därmed minska antalet långa bilresor genom landet, säger Per-Ivar Persson, projektledare på Södra Årefjällen ekonomisk förening.

Under året har försöksverksamheter med samåkning och hemleveranser inletts. I somras inleddes också en försöksverksamhet med anropsstyrd trafik genom Fjällupplevelse-bussen som fortsätter rulla även under vintersäsongen.

– Fjällupplevelse-bussen har bidragit till att förbättra möjligheterna för besökare att ta sig mellan tågstationen och boendeanläggningarna. Men många av våra besökare efterfrågar också möjligheter att göra dagsutflykter, vilket kan vara en anledning till att de väljer att ta bilen hit. Med möjlighet att hyra elbil på plats knyter vi ihop byarna i Södra Årefjällen och Åre för besökare som tar tåget hit, säger Catarina Seiler, bokningsansvarig på Vålådalens Fjällstation.

Inledningsvis kommer fem elbilar finnas tillgängliga för uthyrning i Södra Årefjällen och Åre. Bilarna kommer kunna hämtas och lämnas på flera platser i Södra Årefjällen och Åre, bland annat i anslutning till tågstationen i Undersåker och vid flera boendeanläggningar på orterna. Antalet elbilar kommer ökas succesivt under säsongen för att kunna möta efterfrågan från besökare och lokalboende.

Elbilarna bokas genom E-go app som finns tillgänglig för nedladdning i Appstore för Iphone och Google Play för android. Det går även att boka genom E-gos webbokning. Genom appen går det bland annat att se var det finns lediga bilar och förhandsboka en bil vid behov.